Geschiedenis

Eeuwenlang was het dorp Maasland een vrij gesloten gemeenschap met een grote mate van zelfvoorziening. Voor het dagelijks leven kon men er praktisch alles krijgen. Het dorp telde in de 19e eeuw en tot ver in de 20e eeuw talrijke winkels en bedrijven, waaronder veel kleine gezinsbedrijfjes. De winkels bevonden zich voornamelijk aan de 's-Herenstraat, de Burg. v.d. Lelykade en de Doelstraat.

Drie generaties Van den Berg
Tot het eind van de jaren zestig van de vorige eeuw was in het pand 's-Herenstraat 24 in het hart van Maasland een typische dorpswinkel. In het jaar 1845 kocht Ary van den Berg van de weduwe van wijnhandelaar Biemond een huis met pakhuis, schuur en tuin. Ary was geboren in 1820 als boerenzoon in het verderop gelegen Burgersdijk. Hij is dan dus 25 jaar oud. Spoedig daarna zal de voorkamer verbouwd zijn tot winkel. In de winkel was werkelijk van alles te koop. Erwten, bonen, meel, boter, kaas, eieren, drank, specerijen, zeekaak, zaad, stijfsel, touw, petroleum, Keuls aardewerk, klompen, kaarsen, tabaksartikelen, schoonmaakartikelen, gereedschappen, koedekken, stalbezems, borstels, en nog veel meer. Het leek op een supermarkt maar de verkoop en de dorpsnieuwtjes gingen nog allemaal over de toonbank.

Ary van den Berg werd een man van aanzien en ging zich ook met politiek bemoeien. Hij werd in 1863 verkozen tot raadslid voor de Liberale Partij. Korte tijd later werd hij benoemd tot wethouder en ambtenaar van de burgerlijke stand. Ary kwam in goeden doen want hij liet later voor zichzelf een rentenierswoninkje aan de zijkant tegen het huis bouwen. Een bijzonderheid in die tijd. Op 30 maart 1892, vlak voor zijn dood, verkocht hij alles aan zijn zoon Jan, die toen 36 jaar was. Reeds enkele jaren later overleed Jan's vrouw en bleef hij achter met vijf minderjarige kinderen, van wie de oudste zoon weer Ary heette.

Jan van den Berg was een actief en veelzijdig man. Behalve winkelier was hij ook imker met een flinke bijenstal in zijn grote achtertuin. In 1905 laat hij achter zijn huis een dorpshuis met toneel, het Tavenu, bouwen. In 1913 verkoopt hij het bezit aan zijn zoon Ary (de tweede), die dan als 25-jarige de derde winkelier wordt. Het was een drukke bedoening: veel werk en lange dagen. Winkelsluiting bestond nog niet. Het bedrijf ging door tot een uur of elf, ook op zaterdagavond. Als op zondag de kerk uitging, namen de boeren van buiten het dorp ook wel de reeds klaargezette boodschappen mee.

Han Berg, de laatste winkelier
Gedurende vierentachtig jaar was het pand in bezit en gebruik bij drie generaties Van den Berg. Dat veranderde in het crisisjaar 1929 toen de winkel met woonhuis, het rentenierswoninkje, feestzaal en de tuin in een openbare veiling moesten worden verkocht. Er komt dan in 1929 een huurder, zoon Johan van veekoopman Kees van den Berg. Johan trouwt in datzelfde jaar met Maria Adriana Doelman, dochter van een veehouder. Vader Doelman wil graag dat zijn schoonzoon niet alleen in vee handelt, maar ook een 'degelijke' broodwinning heeft. Hij is toen winkelier geworden en zo blijft, met een nieuwe familie, de naam Van den Berg verbonden aan de winkel. Veranderingen waren in de winkel niet aan de orde. Modernisering stond niet in het woordenboek.

Tot 1970 is het winkelbedrijf voortgezet maar de omstandigheden waaronder werden steeds ongunstiger. Han Berg handelde daarom steeds meer in pluim- en kleinvee en, als het jaar ten einde liep, kerstbomen op het schelpenpleintje. Het zoeken naar een opvolger had geen zin meer. De winkeldeur ging dicht en het echtpaar bleef er rustig wonen totdat Han Berg in 1980 overleed.

Van winkelbedrijf naar museum
In 1981 ging de winkeldeur weer op een kier nadat de gemeente het gebouw door ruiling in eigendom had verkregen en werd met de restauratie begonnen, die vijf jaar zou gaan duren, waarna het museum op 26 april 1985 officieel kon worden geopend.

Meer gegevens over de interessante geschiedenis van het gebouw en de bewoners vindt u in de museumuitgave: 'De Schilpen, een grutterij die niet verdween'. Het boek, waarin ook andere oude winkels en bedrijven in Maasland worden beschreven, is in de winkel van het museum te koop.

geregistreerd museum

Museum De Schilpen is een officieel geregistreerd museum

anbi 58px

Museum De Schilpen
’s-Herenstraat 24
3155 SJ Maasland
Tel. 010 – 591 33 34
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden
Zaterdag
1e zondag van de maand
Woensdag (mei t/m september)
Bijzondere feestdagen


11.00-17.00 uur
14.00-17.00 uur
14.00-17.00 uur
14.00-17.00 uur

webdesign: de plantage