Het museum

Het museum bestaat uit een winkel met woonhuis en aangrenzend pakhuis en een klein renteniershuisje. Aan de achterkant van het gebouw is De Schilpen in 2013 uitgebreid met het binnenplein, dat het museum verbindt met gebouw Tavenu, oorspronkelijk een feest- en vergaderzaal uit 1905. De oudste delen van het woonhuis dateren uit de 16e eeuw. De voorgevel werd in de eerste helft van de 19e eeuw vernieuwd en is daarna niet meer ingrijpend gewijzigd.

De winkel van het museum heeft niet alleen de originele inrichting van begin 1900 maar is ook een 'echte' winkel. U kunt hier terecht voor snoep dat ook vroeger werd verkocht zoals duimdrop, polkabrokken en stroopsoldaatjes. Achter de winkel is het woonhuis met een zogenaamde mooie kamer met bedsteewand, een zonnige tuinkamer en de keuken ingericht in de stijl van rond 1900 met fornuis, pomp en oorspronkelijke kastenwand. De opkamer toont de geschiedenis van het dorp Maasland en in de kelder is een permanente expositie van de boter- en kaasbereiding vroeger op de boerderij. In het pakhuis kunt u genieten van een kopje koffie of thee. Een bezoek aan De Schilpen is niet compleet zonder een kijkje op de grote zolder. Het eerste gedeelte was vroeger de klompenzolder. Nu is er een verzameling streekeigen gereedschappen van boer en ambachtsman. Op de zolder is ook een textieltentoonstelling met o.a. een prachtige gerestaureerde trouwjapon en de meidenkamer.

Het gebouw

Het gebouw is een Rijksmonument en tijdens de restauratie van 1981 tot en met 1985 als museum ingericht. Het ligt in het centrum van het dorp aan een schelpenpleintje, waaraan ook de naam van het museum ontleend is. Schilpen staat voor Schelpen in de taal van de streek.

De strakke voorgevel suggereert één flink gebouw maar de werkelijkheid is anders. In feite zijn het drie verschillende gebouwtjes die in de eerste helft van de 19e eeuw aaneengesmeed zijn tot wat het nu is. Met de verbouwing van het voorhuis tot winkel kreeg het in 1845 zijn definitieve vorm. In 1878, toen de eerste winkelier het aan zijn opvolger verkocht, bouwde hij eerst nog een klein renteniershuisje voor zichzelf tegen de zijgevel.

Aan de achterkant van het gebouw bevinden zich nog een kleine open ruimte met afdak, een buitentoilet en een feestzaal, die door de tweede winkelier in 1905 aan het complex werd toegevoegd.

geregistreerd museum

Museum De Schilpen is een officieel geregistreerd museum

anbi 58px

Museum De Schilpen
’s-Herenstraat 24
3155 SJ Maasland
Tel. 010 – 591 33 34
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden
Zaterdag
1e zondag van de maand
Woensdag (mei t/m september)
Bijzondere feestdagen


11.00-17.00 uur
14.00-17.00 uur
14.00-17.00 uur
14.00-17.00 uur

webdesign: de plantage